[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Wado ryu
.
Το karate-do wado-ryu είναι σήμερα χωρισμένο παγκοσμίως σε τρία μεγάλα ρεύματα (ή ομοσπονδίες), αλλά και άλλα μικρότερα που υπάγονται ή προέρχονται από τα πρώτα. Ιδρύθηκαν από δασκάλους που μαθήτευσαν κάτω από τον δημιουργό του Wado Ku “Hironori” Ohtsuka, κατόπιν εντολής του ή μετά το θάνατο του.

Τα τρία μεγάλα ρεύματα του wado είναι:
.
- Nihon Karatedo Renmei Wadokai
Ιδρύθηκε το 1954 και στην ουσία είναι η αρχική λέσχη του Ohtsuka από την οποία αποσύρθηκε το 1980. Εκπροσωπείται παγκοσμίως και είναι μέλος της Παν-ιαπωνικής Ομοσπονδίας Καράτε καθώς και της Δ.Ο.Ε. Σημερινός πρόερος της Wado-kai είναι ο Yoshito Kondo και τεχνικός διευθυντής ο διαπρεπής μαθητής του Hironori Ohtsuka Toru Arakawa .
Το 1989 ο Kuniaki Sakagami ίδρυσε στο Λονδίνο την Wado Aiwakai Karate-do Federation, που υπάγεται τόσο στην ιαπωνική όσο και στην αγγλική αντίστοιχη ομοσπονδία.
Σήμερα, εκτός από την Wado Aiwakai Karate-do Federation υπάρχουν ακόμη δύο ευρωπαϊκές ομοσπονδίες (με ευρωπαίους διευθυντές) που δεν είναι οριστικά αναγνωρισμένες από την αντίστοιχη ιαπωνική. Αυτές είναι οι:
α. Federation of European Wado-Kai (FEW) (έτος ιδρ. 1986 -ανεπίσημα από το 1972) και
β. Federation of Wado-Kai Europe (FW Europe) (έτος ιδρ. 2006).
Στις ΗΠΑ εκπροσωπείται από την U.S. WadoKai KarateDo Federation (υπό την εποπτεία του Yoshiaki Ajari).
.
- Wado-ryu Karate-do Renmei
Ιδρύθηκε το 1981 από τον ιδρυτή του Wado H. Ohtsuka με σκοπό να μεταβιβάσει στον γυιό του Jiro Ohtsuka, τα δικαιώματα της τέχνης του wado, όπως προβλέπουν οι ιαπωνικές παραδόσεις. Ο Jiro “Hironori II” Ohtsuka έχει ορίσει το γυιό του Kazutaka ως διάδοχο του σ’ αυτό το ρεύμα.
Στην Ευρώπη εκπροσωπείται από την Wado-Ryu Karate-Do Academy (έτος ιδρ. 1990) με αρχαιότερο σε ενέργεια ιάπωνα δάσκαλο τον Masafumi Shiomitsu η σχολή του οποίου δραστηριοποιείται κυρίως στη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.
Στις ΗΠΑ εκπροσωπείται από την United States Eastern Wado Federation (USEWF).
.
- Wado Kokusai Karate-do Renmi
Ιδρύθηκε στην Ευρώπη το 1991 από τον Tatsuo Suzuki, εξέχοντα μαθητή του Ohtsuka. Έχει έδρα τη Μ. Βρετανία, λειτουργεί παγκοσμίως και είναι περισσότερο γνωστή στις χώρες του δυτικού κόσμου ως Wado International Karate-do Federation (WIKF). Ιεραρχικά στην ομοσπονδία ακολουθεί τον ιδρυτή της ο Βρετανός δάσκαλος Jon Wicks (8 dan WIKF) με καθήκοντα World Chief Instructor (από τον Οκτ. 2009).
Ο Ιάπωνας Hiroji Fukazawa (8 dan WIKF) συνοδοιπόρος του Tatsuo Suzuki στην Ευρώπη από το 1974 και World Chief Instructor μεταξύ 2001-2009, απεβίωσε στο Παρίσι τον Ιούνιο 2010 μετά από μακρόχρονη ασθένεια σε ηλικία 61 ετών. Στη σχολή του Shizuoka Wado Club (Paris) συνεχίζεται η διδασκαλία του αθλήματος.
Η Wado International Karate-do Federation έχει διοργανώσει έως σήμερα με επιτυχία 5 Παγκόσμια (6ο στις ΗΠΑ το 2011) και 15 Πανευρωπαικά Πρωταθλήματα (16ο στην Αθήνα το 2012).
Στις ΗΠΑ εκπροσωπείται από δεκάδες γυμναστήρια. Πληροφορίες για την δραστηριότητα της ομοσπονδίας παρέχονται από την WIKF USA.
Μοναδικός εκπρόσωπος του ρεύματος αυτού στην Ελλάδα είναι ο Shihan Χρήστος Μπουλούμπασης και οι Σύλλογοι και Σχολές που λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του.