[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Kendo - Iaido
.
Ελληνική Ομοσπονδία Kendo-Iaido-Naginata
Απόσπασμα από την ιστοσελίδα της:

[ ...
Τι είναι το Kendo;
Τo Kendo, όπως εξασκείται σήμερα, αναπτύχθηκε πριν 200 χρόνια, με την δημιουργία του shinai -ξίφος από μπαμπού- το οποίο επέτρεψε την ασφαλή ελεύθερη εξάσκηση στην τέχνη της Ιαπωνικής ξίφασκίας.
Κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν η Ιαπωνία βρισκόταν σε μία περίοδο διαδοχικών και διεσπαρμένων σε όλη της την επικράτεια εμφυλίων πολέμων, οι πολεμιστές μελετούσαν τις τεχνικές χρήσεως του ξίφους σαν ένα θέμα ζωής και θανάτου. Για την πιο ελεύθερη εξάσκηση και μελέτη της τέχνης χρησιμοποιούσαν ξύλινα ξίφη, bokuto. Σταδιακά για την θεμελιώδη εξάσκηση στην χρήση του ξίφους, ανεπτύχθησαν βασικές φόρμες, kata, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της εξάσκησης. Επειδή όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την ολοκληρωμένη εξάσκηση, αναπτύχθηκε η ελεύθερη μάχη, ως αντικείμενο εξάσκησης. Αυτή η μορφή εξάσκησης οδήγησε στην ανάπτυξη του shinai και του προστατευτικού εξοπλισμού, bogu.
Σήμερα οι ασκούμενοι στο Kendo χρησιμοποιούν Shinai:
Jigeiko (ξίφη από μπαμπού) για ελεύθερη μάχη και Bokuto (ξύλινα ξίφη) για την μελέτη των kata.
Σε ένα αγώνα Kendo παρατηρείς συνεχώς τον αντίπαλο σου, αντιδράς άμεσα στις κινήσεις του και εκμεταλλεύεσαι κάθε παρουσιαζόμενη ευκαιρία για επίθεση. Μέσα από την εξάσκηση αυτή μαθαίνεις να αντιλαμβάνεσαι το περιβάλλον, να αναγνωρίζεις καταστάσεις, να αντιδράς άμεσα στα συμβαίνοντα και να λαμβάνεις γρήγορες και σωστές αποφάσεις.
Ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο στην εξάσκηση του Kendo είναι να μην βρεθείς ποτέ "εκτός ετοιμότητος", είτε σε ένα αγώνα Kendo είτε σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα έχεις εμπλακεί.
... ]
.
Δείτε εδώ τα 10 kata του Kendo
.
[ ...
Τι είναι το Iaido;
To Iaido είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη αυτοάμυνας στην οποία ο ασκούμενος διδάσκεται πώς να ξιφουλκεί αστραπιαία και πώς να αντεπιτίθεται άμεσα όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ή και περισσότερους ένοπλους αντιπάλους. Στο Iaido θεωρείται δεδομένο ότι και ο αντίπαλος (ή οι αντίπαλοι) είναι οπλισμένος/οι επίσης με ξίφος.
Σύμφωνα με την παράδοση, το ιάιντο έλκει την καταγωγή του από τον Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542-1621) ο οποίος, μετά από θεϊκή έμπνευση, ανέπτυξε την τέχνη του, την οποία ονόμασε Muso Shiden Jushin Ryu Batto jutsu. Στην συνέχεια η τέχνη εμφανίζεται με διάφορα ονόματα όπως batto jutsu, saya-no-uchi, ai nuki-ai και nuki-uchi για να καταλήξει στην ονομασία Iaido, η οποία εμφανίζεται και καθιερώνεται κατά την διάρκεια της δεκαετίας 1930 από τον Nakayama Hakudo (1873-1958).
Με την πάροδο των αιώνων αναπτύχθηκαν διάφορες σχολές iaido κυριότερες των οποίων είναι οι Muso Jikiden Eishin Ryu, Muso Shinden Ryu, Tamiya Ryu, Mugai ryu, Hoki ryu, Suio ryu και άλλες μικρότερεης εμβέλειας, οι οποίες σήμερα χαρακτηρίζονται με την γενική ονομασία koryu. Η λέξη koryu χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός για κάθε «παλαιά σχολή» των κλασσικών ιαπωνικών τεχνών.
... ]
.
Δείτε εδώ τα 13 kata του Iaido